’25’ STREEFT NAAR POP-PERFECTIE | RECENSIE

landscape-1447867950-adele-25-1
(c) XL Records

Dertig miljoen exemplaren later is Adele terug met een nieuw album. Ja, je leest het goed, zoveel exemplaren zijn er verkocht van haar vorige album ’21’. De muziekindustrie kon alleen maar hopen dat ze dit nog eens kon overdoen. Geen druk voor de opvolger dus. De 27-jarige zangeres nam haar tijd voor het nieuwe album ’25’ en dat hoor je ook. Het eerste wat ik kan zeggen is dat er nauwelijks iemand zal teleurgesteld zijn.

Er is al veel geschreven over Adeles prachtige stem, maar haar sleutel tot succes is dat ze haarzelf de perfecte songs geeft om haar stem te laten schitteren. Ook voor ’25’ deed ze dat opnieuw. Het staat vol met elegante melodieën, eerlijke lyrics en perfecte producties.

Ik kreeg de kans om het album te luisteren twee dagen voor de release. Lees hieronder de track-by-track-recensie die ik schreef na de eerste luisterbeurt.

1. Hello
De song die iedereen de afgelopen weken al een paar maal hoorde passeren op de radio, Hello. De perfecte begroeting van Adele na drie jaar afwezigheid. Bij de eerste luisterbeurt was ik niet helemaal overtuigd, maar ik had enkel een tweede nodig om overtuigd te zijn. De debuutsingle brak record na record en kon zo Adeles succes verlengen. Het album opent met een BANG!

2. Send My Love (To Your New Lover)
Meer pop dan dit hebben we van Adele nog niet gehoord. Het zal je dan ook niet verbazen dat het een samenwerking is met de hitmaker Max Martin. (Hij maakte o.a. ‘… Baby One More Time’ van Britney Spears.)”We’ve got to let go all of our ghosts,” zingt Adele in het zwierige refrein, dat gevuld is met energieke gitaarklanken en upbeat handgeklap. Het is opmerkelijk vrolijk voor op een Adele album, maar haar emotionele stem houdt alles goed bij elkaar. Toch blijft het één van de minder sterke nummers voor mij.

‘When We Were Young” zal je hart breken en je een kleine midlife crisis bezorgen. Maar dat zal je zeker niet stoppen om het opnieuw en opnieuw af te spelen.

3. I Miss You
Deze is één van de twee songs waarbij Adele terug samenwerkt met 21-producer Paul Epworth, wat al veel verwachtingen schept. En het nummer kan aan die verwachtingen voldoen. ”Pull me in, hold me tight, don’t let go, baby, give me life,” weerklinkt ze bij vallende beats en orgelklanken.  Dit alles komt samen als een zwoele liefdesbrief. De productie is donker, maar Adele haar stem blaast erdoor heen.

4. When We Were Young
Er is een grote kans dat je deze al eerder hoorde.Ze bracht de single uit op YouTube deze week. Ook al is de zangeres nog maar 27, brengt ze toch een serenade over de momenten waarop je zal terugkijken in de aankomende jaren. “You look like a movie, you sound like a song, My god this reminds me, Of when we were young,” is de lyric dat je hart zal breken en je een kleine midlife crisis zal bezorgen. Maar dat zal je zeker niet stoppen om het opnieuw en opnieuw af te spelen. Eén van mijn favorieten.

5. Remedy 
Dit is een pareltje op het album. “When the pain cuts you deep, when the night keeps you from sleeping, just look and you will see, that I will be your remedy.” Dit zingt ze wanneer we een simpele en schrijnende pianolijnhoren. Het is nog gladder dan een volle lepel suikersiroop – en zelfs even zoet. Het nummer lijkt te gaan over haar liefde voor haar zoontje. Dit is één van mijn favorieten.

Remedy is nog gladder dan een volle lepel suikersiroop – en zelfs even zoet.

6. Water Under The Bridge
Naast het succesvolle ‘Hello’ en het mooie simpele ‘Million Years Ago’ krijgen we deze mid-tempo pop parade. Dat toont ook aan hoe vruchtbaar de samenwerking was met Greg Kurstin. “If you’re going to let me down, let me down gently,” zingt de Londense op een melodie die zo kan komen van het laatste album van Katy Perry ‘Prism‘. Maar Adele maakt er helemaal haar eigen ding van door haar krachtige stem.

7. River Lea
Na alle geruchten over een samenwerking met Beyoncé, Lady Gaga of Phil Collins, had ik nooit gedacht dat Adele een nummer zou gaan vernoemen naar een rivier die ligt in Londen. Natuurlijk is het eenmetafoor voor haar inspirerende en bluesy achtergrond“It’s in my roots, it’s in my veins, in my blood and it stains, every heart that I used to heal the pain”. Het komt erop neer dat je dit meisje zo ver uit Tottenham kan brengen, maar ondanks de Grammy’s en Oscars zal Tottenham voor altijd in Adeles hart en ziel blijven. Nog één van de betere songs op het album.

Het komt erop neer dat je dit meisje zo ver uit Tottenham kan brengen, maar ondanks de Grammy’s en Oscars zal Tottenham voor altijd in Adeles hart en ziel blijven.

8. Love in the dark
Meestal horen we Adele haar getuigenissen over relatiebreuken, waarbij zij het slachtoffer is. Maar hier staat ze aan de andere kant. “I don’t want to carry on like everything is fine, … The longer we ignore it all, the more that we will fight.” Het lijkt net een echte soap die we voor ons zien afgespeeld worden. Deze song is zo sterk door de delicate viool- en de ontroerende pianogeluiden. Het is met ballads als deze dat je de passie in Adeles stem het best hoort. Dit is misschien wel één van de beste popsongs van de afgelopen jaren. 

9. Million Years Ago
“Yeah, I miss my friends, I miss my mother, I miss it well, life was a party to be thrown, but that was a million years ago.” Het verhaal gaat over Adele die rijdt langs het Brockwell Park op een dag en in tranen uitbarst. Dat doet ze wanneer ze terugdenkt aan alle goede tijden dat ze had met familie en vrienden in South London. Dit emotionele onderwerp brengt Adele op een ingewikkelde akoestische manier. Niet wat je verwacht, maar dat maakt het net een pareltje, waarvan 25 vol van staat.

‘All I Ask’ is een nummer waar heel wat mensen waarschijnlijk mee zullen meezingen met de borstel in de hand voor de spiegel. Als Adele ooit een musical zou schrijven dan zou deze perfect passen tijdens de finale van het stuk.

 10. All I Ask
Dit is één van de meest gekunstelde momenten van het album, dat geschreven is samen met Bruno Mars. Als Adele ooit een musical zou schrijven dan zou deze perfect passen tijdens de finale van het stuk. Het is een nummer waar heel wat mensen waarschijnlijk mee zullen meezingen met de borstel in de hand voor de spiegel. Zorg dus er wel voor dat je dan zeker de deur goed sluit als je van dit nummer wil genieten.

11. Sweetest Devotion
“The sweetest devotion, in me like an explosion, all my life I have been frozen.” Met deze song eindigt Adele het album. Rond 1:13 lijkt het net of de wohoo’s zijn ingezongen door Lady Gaga. Het doet me erg denken aan haar stem, wat het misschien ook is.  Maar het is gewoon de perfecte afsluiter van het album, zoals een lekkere maaltijd, waarvan je voldaan bent, maar toch net dat beetje meer van wilt…

gallery-1447000759-adele-nrj-awards-hello-live
(c) Rex Features GHNASSIA/NMA2016/SIPA

Favorieten:
1. River Lea
2. Love In The Dark
3. Remedy
4. When We Were Young
5. A Million Years Ago
6. Hello
7. Sweetest Devotion

Zoals je ziet vind ik zeven van de elf songs op het album, op dit moment, net iets beter. Maar het blijft een moeilijke keuze, want ze hebben elk een element waardoor ik ervan houd. En als je de recensie las kan je wel zeggen dat ik – zelfs als ik heel objectief ben – heel enthousiast ben over dit album. Het zal de fans zeker niet teleurstellen. Adele streeft naar pop-perfectie  met ’25’.  Adele nam haar tijd en levert opnieuw een topplaat af.  

SCORE: 87 %

Plaats een reactie